A fájdalomcsillapítás a sportorvos gyakorlatában

fajdalom9Betegség vagy sérülés alkalmával fájdalmat érezhetünk. Számtalanszor jön velünk szembe írva, hallva, olyakor az orvos kérdésére válaszolva a szó: FÁJDALOM. Talán többségünk még el sem gondolkodott azon, hogy pontosan mi is a fájdalom, mit érzünk, amikor a fájdalom jelentkezik? Eltérő mértékben érzékeljük? Hol érezzük, tapintható helyen, vagy nehezen meghatározható, behatárolható formában? A fájdalomról és annak csillapításáról korábbi visszatérő szakértőnkkel Dr. Kovács Gergely sportorvos szakorvost kérdeztük.

 - Először is szeretnénk megköszönni Doktor Úr, hogy ismét az olvasók rendelkezésére áll. Pontosan mi játszódik le a szervezetben, amikor fájdalomérzetet tapasztalunk, mi a fájdalom működési mechanizmusa?
- Nehéz behatárolni, tekintettel arra, hogy egy komplex jelenségről beszélünk, melyet nem kizárólag az azt előidéző tényező, hanem az elszenvedő egyén korábbi fájdalommal kapcsolatos tapasztalatai és adott esetben az aktuális érzelmi állapota is befolyásol. A fájdalom érzete egy lehetséges (szöveti) károsodással járó sérülésre figyelmeztet. Érzékelésében elsődleges szerepet töltenek be a receptorok (módosult idegsejtek). A receptorok testünkben való jelenlétét jól szemlélteti, hogy előfordulhatnak egyesével vagy kis tömegben például a bőrben hámot létrehozva, de ha támasztósejtekkel van körbe véve, akkor érzékszervet alkot, ilyen az emberi szem is. Tehát ezek a receptorok fogják fel az érzetet, mely ingerületvezetés által az agykéregben tudatosul fájdalomként.

- Lehetséges a fájdalmat kategorizálni, amennyiben igen mi alapján csoportosítható?
- Sok szempont mentén lehet csoportosítani, jelleg és eredet alapján. Ugyanakkor ennek pontos konkretizálásában és diagnosztizálásában jelentős szerepe van a beteg kikérdezésének, ami segít feltárni a kiváltó okokat. Innen elindulva beszélhetünk a továbbiakban neuropátiás, tumoros fájdalomról, de a műtéti beavatkozások utáni fájdalom sem elhanyagolható, nem is beszélve a lelki eredetű fájdalmakról.

- A fájdalom csillapítható, megszüntethető. A fájdalom típusának függvényében milyen eszközök közül válogathat az orvos, ha a fájdalom mérséklése a cél?
- A fájdalom, mint okozat mögött, mindig valamilyen betegség, mint ok húzódik. Ezért elengedhetetlen orvoshoz fordulni, hogy az alapbetegség kimutatása megtörténjen és kezdetét vegye a kezelés. A fájdalomcsillapítás tüneti kezelés, mely jellemzően gyógyszeres vagy fizikai úton történik. Utóbbi tartozik azon csoportba, melyek otthon házi módszerekkel kivitelezhetők, mint egy kificamodott boka borogatása, vagy az ízületi fájdalmak akupunktúrás vagy akupresszúrás eljárással történő gyógyítása.

A gyógyszeres fájdalomcsillapítás esetén elsődleges szabály a fokozatosság elvének alkalmazása, mely értelmében a lehetőségekhez mérten és a fájdalom típusának függvényében a legenyhébb kezelést kell választani és csak annak hatástalansága esetén más módszert választani. Ez alapján kategorizálhatunk nem kábító (jórészt vény nélküli), kábító, valamint helyi érzéstelenítő megoldásokat, utóbbit leginkább injekció formájában.

- Melyek a tipikus esetek, amelyekkel praxisa során leggyakrabban találkozik, ha fájdalomról van szó?
- Sportorvosként leggyakrabban a sérülésekből fakadó gyulladásos kórfolyamatokkal találkozom, vagy a kopásos ízületi betegségekből származó fájdalommal, ritkábban speciális autoimmun betegségekkel, mint a reumatoid artritisz, mely egy igen kellemetlen és hosszantartó sokízületi gyulladás. Természetesen a sebészi praxisom során az érzéstelenítő és műtét utáni fájdalomcsillapítás is rendszeresen megjelent.

- A gyógyszeres kezelés mellett milyen egyéb alternatívákat javasol a Doktor Úr a csillapításra?
- Személy szerint azt gondolom, hogy bizonyos fájdalmakat józan felfogással, nem pedig azonnal gyógyszer alkalmazásával vagy orvos felkeresésével kell kezelni. Kisebb ízületi fájdalmak vagy zúzódások kezelhetők gyógynövényekkel, mint a feketenadálytó vagy orbáncfű. Illetve egy erős fejfájás mögött is meghúzódhat egy egyszerű mozgáshiányos állapot, melyet a jó levegőn tett kiadós séta orvosolhat. Minden más esetben nem játék a fájdalom érzetének, akár krónikus (3 hónapja) fennállása. Forduljunk háziorvoshoz, aki szükség szerint kezeli a páciens fájdalmait vagy beutalja szakrendelésre.

- Mely jellegű fájdalmak nyúlnak túl egy háziorvos hatáskörén, amikor például Önhöz irányítják a pácienst?
- A mozgásszervi fájdalmak kiváltó okainak feltárása szakorvosi kompetencia, tehát nyak-, derék- és hátfájdalmak, ízületi, ín- vagy izomfájdalmak előfordulásakor a háziorvos beutalja a beteget szakorvosi vizsgálatra.

- Mi történik és hogyan kezelendők azon esetek, amikor a fájdalom pszichés eredetű?
- A pszichoszomatikus fájdalmakat általában az autonóm (vegetatív) idegrendszer zavara idézi elő, mely a homeostasis (a szervezet belső környezeti állandója) fenntartásában játszik kulcsszerepet. A fájdalmat előidéző stressz, családi és magánjellegű problémákat, vagy súlyosabb pszichés betegségeket a pszichológus, valamint a pszichiáter jogosult kezelni kompetens szakemberként.

- Nincs a köztudatban, de műkdnek úgynevezett fájdalom ambulanciák vagy klinikák, pontosan mi a szerepük?
- Még a ’80-as évek elején honosodott meg Magyarországon a fájdalom, mint betegség klinikai értelmében történő kezelése, akkoriban elsősorban a daganatos megbetegedéseket kísérő fájdalmak enyhítését célozták. Azóta felfutott ez a terület és ma már számtalan magán- és több közkórházban elérhető ambulancia működik, így pl. a Honvéd Kórházban, a Dél-Pesti Kórházban. Néhány közülük szakosodott például mozgásszervi megbetegedésekre, ahol fizikoterápiás eljárásokkal, gyógytornával, egyéni elemzésekkel igyekeznek csillapítani vagy megszűntetni a betegek fájdalmait.

Köszönjük szépen a beszélgetést. Jó egészséget kívánunk!

OGYÉI engedély

legalis

Eötvös Patika

Eötvös Patika Kft.
1067 Budapest, Eötvös u.16.
Tel: (1) 342 0137

Nyitva tartásunk:

  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00
  • Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!