Kiszállnék a hullámvasútból!

hullamvasut-3Ingerlékenység, depresszió, sírós hangulat, falánkság, fáradtság és puffadás – csak néhány kellemetlen tünet azok közül, amelyeket öt, termékeny korban lévő nőből négy észlel magán a menstruációt megelőző időszakban.


Miért van ez? Mit lehet tenni ellene, a családi béke érdekében?

Az orvostudomány PMS-ről (magyarul menstruációt megelőző tünetegyüttesről) beszél, de mi nők egymás között maradjunk annyiban: nem vagyunk betegek, a testünkben zajló természetes folyamat áll a háttérben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne keserítenék meg az életünket – és a környezetünkét – a menzeszünket megelőző tünetek. Pedig tűrni nem kötelező, sokat tehetünk önmagunkért!

 

„Mi van, megjött?”
Bizonyára ön is hallott már efféle pikírt megjegyzést. Jellemzően akkor hangzik el, amikor valaki feszült, ideges, felcsattan egy vitában. „Biztos megjött neki” – mondják, pedig bizonyított, hogy egy nő életében sokszor nem is a menstruáció napjai jelentik a nehéz napokat, hanem az azt megelőző 7-10 nap. Ilyenkor a PMS tüneteivel érintettek átlagosan 10-12 tünetet figyelnek meg magukon. Bár néhány nő pozitív változásokról is beszámol a menstruációt megelőző szakaszban, sokkal gyakoribbak az olyanok, amelyek negatív hatással vannak a munkára, tanulmányokra, családi életre.

 

A PMS tünetei a serdülőkortól a menopauzáig végigkísérhetik egy nő életét, általában változó intenzitással. A kutatók úgy találták, hogy a fiatal nőknél gyakrabban fordul elő, és szintén nagyobb számban mutatható ki a többgyermekes anyák, illetve a mozgásszegény és stresszes életmódot folytató nők körében. Összefüggés mutatkozik abban is, hogy akinek az édesanyja küzdött a PMS tüneteivel, az hajlamosabb arra, hogy szintén érintett legyen a problémában. Az esetek 2-3 százalékában a menstruációt megelőző tünetegyüttes olyan súlyos is lehet, hogy egészen felborul a lelki egyensúly, letargia, depresszió, agresszióra való hajlam tapasztalható – ez tényleg betegség, PMDD-nek nevezik (premenstruális diszfóriás rendellenesség), amellyel orvoshoz kell fordulni. Ám az esetek nagy részében enyhébbek a panaszok, és mi magunk is el tudunk bánni velük.

 

Van ugyanis megoldás.

 

Honnan tudom, mi a bajom?
A kutatók a PMS-t négy jellegzetes csoportba sorolták. Van olyan nő, aki a menstruációja előtt feszült és ideges. Mások ezekben a napokban rohamszerűen ürítik a hűtőt. A harmadik csoport depresszióhoz hasonló tüneteket produkál, a negyedik vizesedést észlel, ödémás arccal, végtagokkal küszködik.

 

A nők 80 %-a észlel a menstruáció előtt valamilyen tünetet. Valódi PMS-ről akkor beszélhetünk, ha a fizikai, érzelmi és pszichológiai tünetek a mindennapi életet befolyásolják - ez a nők 20-30%-ára igaz.

 

A legjobb módszer a PMS azonosítására, ha néhány hónapon keresztül menstruációs naplót vezetünk, amelybe feljegyezzük a ciklus alatt észlelt testi-lelki változásokat. Ha látszik egyfajta ciklikusság, és a tünetek jellemzően a menstruációt megelőző 7-10 napra koncentrálódnak, fokozódnak, majd a menstruáció elején a panaszaid megszűnnek, akkor nagy eséllyel kimondható, hogy a PMS a ludas.

 

Fontos tudni még, hogy sok más betegségnek lehetnek a PMS-hez hasonló tünetei. PMS-szerű állapotot idézhet elő például depresszió, ciklikus vízvisszatartás (idiopátiás ödéma), krónikus fáradtság, pajzsmirigy alulműködés és irritábilis bél szindróma. A PMS azonban biztonsággal elkülöníthető ezektől, hiszen a menstruáció végétől a peteérésig nincsenek tünetek. A vérzést megelőző 7-10 nap nehéz, testileg és főleg lelkileg, ám a menzesz kezdete után rögtön, de legfeljebb 2-3 nap múlva ismét önmagunkra találunk.

 

A menstruációs napló nemcsak abban segít, hogy felállítsuk a PMS diagnózisát, hanem abban is, hogy megértsük testünk működését, és a hangulatváltozások okát. Ha azonosítottuk a PMS-t, akkor magyarázatot kapunk egy csomó változásra, amit hónapról-hónapra észlelünk magunkon, és így könnyebb megküzdeni a tünetekkel – valamint a harapós kedv, szomorúság, túlérzékenység miatti esetleges lelkiismeret-furdalással. Hisz végre tenni tudunk azért, hogy ne legyenek családi perpatvarok.

 

Mitől készülök ki?
A PMS népszerű kutatási téma, hiszen sok, eddig feltáratlan összefüggés létezhet még, de egy bizonyos: fő kiváltó oka a hormonok egyensúlyának megváltozása. A női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje az egész testre hatással van, a központi idegrendszer sem kivétel. A hormonszint ciklikus ingadozása megváltoztathatja például az agy egyik kémiai anyagának, a szerotoninnak az anyagcseréjét is. A szerotonin pedig általános szabályozó funkciót tölt be az emberi szervezetben: köztudott, hogy szerepe van a depresszió, a szorongásos zavarok az evés- és alvászavarok kialakulásában.

 

Így lehetséges, hogy a peteérés utáni hormonális állapot rányomja bélyegét a kedélyünkre, befolyásolja stressztűrő képességünket, étvágyunkat, valójában az egész személyiségünkre hat. De nem szükségszerű, hogy egészen kiforduljunk önmagunkból!

 

Bizonyosnak látszik, hogy a menstruáció előtti állapotunkat egyéb tényezők is befolyásolják, nemcsak a hormonális libikóka. Az életmódunk például alapvetően fontos abból a szempontból, hogyan éljük meg azokat a napokat. A magas cukortartalmú ételek, a finomított szénhidrátban gazadag étrend, a koffein, stressz, a húsokban és tejtermékekben található hormonok, a környezetszennyezés és a növényvédő szerekben található ösztrogén-szerű toxinok, az alacsony vitamin és ásványi anyag bevitel, a túl sok só fogyasztása mind felelősek lehetnek a tünetek kialakulásáért. Az emésztési zavarok, a székrekedés szintén közrejátszhat a premenstruációs tünetek megjelenésében, mivel ilyenkor a bélrendszerben található baktériumok az ösztrogént visszajuttathatják a belekből a vérkeringésbe. A stressz és a mozgásszegény életmód is növelik a PMS esélyét.

 

Ha tehát fittek akarunk maradni a ciklus minden fázisában, figyelni kell arra, mit eszünk, mennyit sportolunk, alszunk és stresszelünk.

 

Mit tegyek, hogy ilyenkor is jó legyen nőnek lenni?
Életmódváltással, tudatos táplálkozással, megfelelő mennyiségben a szervezetbe jutatott vitaminokkal és ásványi anyagokkal sokat tehetünk önmagunkért, és a kellemetlen tünetek ellen.

 

A menstruáció előtti panaszok enyhítésében egy vitaminnak és két ásványi anyagnak van bizonyítottan szerepe. Fogyasszunk elegendő magnéziumot és kalciumot valamint B6-vitamint, így a PMS tüneteit jelentősen csökkenthetjük. A vegyes táplálkozás általában fedezi a tápanyagszükségletet, de azzal jó, ha tisztában vagyunk, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet, és a modern mezőgazdasági, állattartási körülmények pedig egyébként sem igazán kedveznek ételeink tápértékének. Ezért az erre kifejlesztett étrend-kiegészítő készítmények szedése nagyon is indokolt lehet a PMS-elleni küzdelemben.

 

Termék
A Magne B6 Femina tudományos alapokon összeválogatott ásványi anyag és vitamin összetevői a magnézium, a kalcium, az E-vitamin és a B6-vitamin hozzájárulnak a menstruációt megelőző időszakban jelentkező ingerlékenység, fáradékonyság és kimerültség csökkentéséhez, valamint segítenek a kiegyensúlyozott lelkiállapot és hormonális aktivitás fenntartásában.

 

Összetevők
A magnézium segít a megfelelő szellemi és érzelmi állapot fenntartásában, támogatja a szervezet energiatermelő folyamatait és hozzájárulhat az ingerlékenység, a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez.

 

A kalcium hozzájárul az idegi ingerület átvitel és az izmok normális működéséhez és támogatja a szervezet energiatermelő folyamatait. Továbbá az emésztő enzimek normális működéséhez is segítséget nyújt.

 

Az E-vitamin segít a sejtek és sejtalkotók oxidatív károsodás elleni védekezésében. Pozitív hatással van a bőrre, az idegekre, az izmokra a vérkeringésre és a szívműködésre.

 

A B6-vitamin hozzájárul a megfelelő fizikai erőnlét, mentális frissesség és a kiegyensúlyozott lélektani állapot fenntartásához, valamint segíthet a fáradtság és kimerültség csökkentésében. Továbbá kiegészíti a magnézium hatását és elősegíti annak felszívódását.

 

Forrás: sanofi-aventis

OGYÉI engedély

legalis

Eötvös Patika

Eötvös Patika Kft.
1067 Budapest, Eötvös u.16.
Tel: (1) 342 0137

Nyitva tartásunk:

  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00
  • Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!