Gyakori gyomorégés, vagy valami más? - interjú

Tamassy Klara OKNapjainkban korosztálytól függetlenül gyakori érintettséget és problémát jelent a túlzott gyomorsav-termelődés, ami összefüggésbe hozható életvitelhez kapcsolódó sajátosságokkal, a mozgás hiányával, a helytelen és mértéktelen táplálkozással, az elhízással és az egyén genetikai hátterével. Sokrétű kérdéskör, melyet dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus szakorvossal boncolgatunk.

- Köszönjük szépen, hogy ismét elfogadta felkérésünket és segít mélyebben megismerkedni a témával. Ha megengedi indítsuk beszélgetésünket az alapvető tények azonosításával. Mi pontosan a gyomorsav és milyen funkciót lát el az emésztés folyamatában?
- A sav, - ami sósav - a gyomor speciális sejtjeiben képződik és a pepszin nevű emésztőenzimmel együtt a táplálék, elsősorban a fehérjék emésztéséhez szükséges folyamat során használja fel szervezetünk.

 

- Mi befolyásolja a savtermelést? Minek köszönhető, ha kevés vagy éppen sok a termelt gyomorsav?
- A savtermelést befolyásolja az ételek összetétele, idegi hatások és a gyomor felszínén gyulladást okozó Helicobacter pylori baktérium, amit 1983-ban fedezett fel két ausztrál tudós (Marshall és Warren), melyet 2005-ben Nobel-díjjal jutalmaztak.

- A gyomorsavtermeléssel kapcsolatban felmerülő egészségügyi problémákhoz, - súlyosabb esetben betegségekhez - hozzájárul, ha testünk védekező mechanizmusa (gyomorszáj záródása, nyálkahártya, hormonok) nem megfelelően működik. Melyek ezek a mechanizmusok és mit eredményeznek?
- A gyomorszáj, vagyis a cardia elégtelen záródása valóban a sav feláramlását okozza, ami a nyelőcső irritációját, felmaródását eredményezi. A gyakori torokpanaszok, krónikus köhögés, esetleg fulladás hátterében is a feláramló, légutakat irritáló sav áll. Az előzőekben említett Helicobacter pylori a gyomor nyálkahártya felszínén levő nyákba ágyazza be magát, ami a lyukas háztetőhöz hasonlóan a sav számára utat jelent és ilyen módon a sósav közvetlenül a gyomornyálkahártya sejtjeit károsítja. Felmaródások keletkeznek, majd hosszabb idő alatt, egyéb irritáló tényezőkkel együtt (dohányzás, alkohol, túlzásba vitt kávéfogyasztás) fekélyek kialakulásához is vezethet.

- Milyen panaszok nem igényelnek orvosi beavatkozást és melyeknél elengedhetetlen a szakszerű segítség? Milyen szövődmények alakulhatnak ki tartósan fennálló és kezeletlen állapot esetén?
- Enyhe gyomorpanaszok esetén általában diétával rövid idő alatt megszüntethetők a problémák, nem igényelnek orvosi beavatkozást. Azonban nem szűnő, sőt esetleg fokozódó panaszok (hányás, hányinger, teltségérzet, gyomorégés, fájdalom, légúti eltéréssel nem magyarázható köhögés, vagy negatív kardialis status) mellett fennálló mellkasi fájdalom egyértelműen orvosi konzultációt és vizsgálatok elvégzését teszik szükségessé.

- Melyek a leggyakoribb és leghatékonyabb terápiás eljárások az egyes tünetek kezelésére, megszüntetésére az orvosi gyakorlatban?
- A leggyakoribb és leghatékonyabb kezelés ezekben a megfelelő diagnózis felállítását követően Helicobacter pozitivitás esetén a kombinált, úgynevezett eradikációs kezelés (savcsökkentő proton pumpa inhibitor (PPI) mellett antibiotikumok és probiotikumok alkalmazása).
Helicobacter negativ esetekben diéta mellett az előbb említett PPI vagy H2 receptor blokkoló gyógyszer alkalmazása javasolt. Gyakran diéta mellett Gaviscon vagy Talcid illetve Venter alkalmazása is panaszmentességet eredményez.

- Lehetséges, hogy valamely egyéb más kór kisérő tüneteként jelentkeznek gyomor problémák? Melyek lehetnek ezek a kapcsolódó betegségek?
- Gyakori a cukorbetegség előfordulása. Ezekben az esetekben a gyomor mozgászavara gyakran kialakul, ami szintén korai teltségérzést, émelygést, hányingert is okoz. Ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy a tüneteket egyes recept nélkül is kapható non szteroid gyulladáscsökkentők gyomornyálkahártyát irritáló hatása is kiválthat.

- Létezik az ilyen típusú gyomorbántalmak kapcsán szezonalitás, amikor hatványozottan több a panaszos? Amennyiben igen, az minek köszönhető?
- A Helicobacter okozta tünetek gyakrabban jelentkeznek tavasszal és ősszel. A megfigyelések alapján az évszakváltozás immunrendszerre kifejtett hatása miatt a fennálló krónikus gyulladásra a szervezet védekezése csökken.

- Feltételezhető, hogy a szélsőséges esetek kivételével itt is beszélhetünk prevencióról? Milyen irányú tudatosság segíthet elkerülni a gyomorpanaszokat?
- A megelőzés egyik módja a megfelelő hygénia, a rendszeres és egészségtudatos táplálkozás. Panaszok esetén a szükséges vizsgálatok elvégzése (laborvizsgálat, gyomortükrözés, Helicobacter kimutatása) és a megfelelő kezelés alkalmazása.

Köszönjük szépen a beszélgetést.

A témához kapcsolódóan szeretnénk felhívni a figyelmet Tamássy Doktornő közelmúltban megjelent könyvére: „Barangolás a bél körül” címmel. A könyv közérthető módon, színes és életszerű ábrákkal, valamint számtalan kiegészítő információ kíséretében ismerteti meg az olvasóval a gasztroenterológia tudományát, az emésztőrendszer működését, az egészséges és tudatos táplálkozás jelentőségét, valamint a legtipikusabb emésztőrendszeri betegségeket. A refluxot, mint jelenséget a könyv 3. fejezete taglalja, érdemes kézhez venni és elolvasni.
A könyvet a Bookline.hu oldalon jelenleg kedvezménnyel lehet megrendelni.
Dr. Tamássy Klára magánrendelésével kapcsolatban bővebb tájékoztatás a http://tamassy.internettudakozo.hu/gasztroenterologus-belgyogyasz.mw honlapon érhető el.

OGYÉI engedély

legalis

Eötvös Patika

Eötvös Patika Kft.
1067 Budapest, Eötvös u.16.
Tel: (1) 342 0137

Nyitva tartásunk:

  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00
  • Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!