Nicorette classic gum 2 mg gyógyszeres rágógumi

nicorette_4mg
Dohányzásról való leszokást elősegítő készítmény. A Nicorette kizárólag a dohányzás abbahagyására javasolt, azaz a dohányzás teljes elhagyása legyen a cél. Lényeges, a páciens erre vonatkozó erős elhatározása. Egyéb módszerek egyidejű alkalmazása megkönnyíti a cigaretta elhagyását. A dohányzásról leszokni kívánók "hiányérzetét" csökkenti. A Nicorette kizárólag a dohányzás abbahagyására javasolt, azaz a dohányzás teljes elhagyása legyen a cél. Lényeges, a páciens erre vonatkozó erős elhatározása. Egyéb módszerek egyidejű alkalmazása megkönnyíti a cigaretta elhagyását.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!


Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez!
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!
A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Nicorette és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Nicorette alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Nicorette-t
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Nicorette-t tárolni?
6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NICORETTE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Dohányzásról való leszokást elősegítő készítmény.
Csökkenti a dohányzásról azonnal leszokni kívánók elvonási tüneteit. A Nicorette rágógumi segítségével megakadályozható, de legalább mérsékelhető az elvonási tünet úgy, hogy átmeneti ideig a nikotint kis mennyiségben pótolja. Rágás közben a nikotin lassan felszabadul a rágógumiból és a szájnyálkahártyán keresztül felszívódik a vérbe. A cigarettával szemben a Nicorette rágógumi nem tartalmaz mérgező kátrányt vagy szénmonoxidot.

A Nicorette nem kizárólag a dohányzás azonnali abbahagyására javasolt, azaz nem csupán a dohányzás teljes elhagyása lehet a cél, hanem a dohányzás átmeneti felfüggesztésének vagy a dohányzás csökkentésének elősegítése is, azokban a dohányosokban, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni. Egyéb módszerek egyidejű alkalmazása megkönnyíti a cigaretta elhagyását, de a leszokás sikeréhez elsősorban az Ön akaratereje szükséges.

A betegtájékoztató tartalma csak a Nicorette classic gum 2 mg és mint gum 2 mg gyógyszeres rágógumikra vonatkozik. Ha a Nicorette fresh mint gum 2 mg és 4 mg gyógyszeres rágógumi készítményekről vagy a Nicorette patch 5 mg/16 óra, 10 mg/16 óra, 15 mg/16 óra transzdermális tapaszokról szeretne többet megtudni, akkor azon készítmények betegtájékoztatóit is olvassa el.

2. TUDNIVALÓK A NICORETTE ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Nicorette-t:
- ha túlérzékeny a nikotinra vagy a készítmény bármely segédanyagára,
- ha 3 hónapon belül szívinfarktusa vagy agyi érbetegsége, stroke-ja volt,
- szívritmuszavar, ill. koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom esetén.
- Nem-dohányzók a rágógumit nem rághatják.


A Nicorette  fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Kérje ki orvosa véleményét:
- súlyos, máj, vese, szívbetegség, kezeletlen magas vérnyomás, pajzsmirigy vagy mellékvese-velő túltengés, cukorbetegség, fekélybetegség esetén. Figyelembe kell venni, hogy a Nicorette rágógumi alkalmazása kevésbé káros, mint a dohányzás folytatása.
- ha 18 év alatti életkorban szeretné alkalmazni a készítményt.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Nicorette  egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Ne egyen vagy igyon, ha a rágógumi a szájában van. Üdítő pl. koffein, dzsúsz, ásványvíz csökkenthetik a nikotin felszívódását a szájüregből, ezért a rágógumi alkalmazása előtti 15 percben fogyasztásuk kerülendő.

Terhesség és szoptatás
A dohányzás károsíthatja magzatát, ezért ha Ön terhes a dohányzás elhagyása nikotin pótlása nélkül javasolt. A dohányzás folytatása azonban nagyobb kockázatot jelent a magzatra, mint a nikotin készítmények alkalmazása dohányzásról való leszokási program keretében. Forduljon tanácsért orvosához a Nicorette rágógumi alkalmazásával kapcsolatban.

A nikotin átjut az anyatejbe, ezért szoptatás közben a Nicorette alkalmazása nem javasolt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre gyakorolt hatást nem figyeltek meg.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NICORETTE-T

Fontos a helyes rágástechnika.
A szájba vett Nicorette rágógumit lassan kezdjük el rágni! Kezdetben 1−1 rágás között tartsunk néhány másodperc szünetet. 8-10 rágás után 1−2 percre a rágógumit a nyelv alatt, vagy máshol a szájüregben kell tartani. 8-10 ismételt rágás után újabb 1−2 perc szünetet kell tartani. A rágást ilyen módon, 30 percig kell folytatni.

A túl gyors rágás ingerelheti a torkot, gyomorégést, csuklást okozhat. Amennyiben gyomortáji fájdalom jelentkezik, ez gyomorsav megkötő gyógyszer egyidejű alkalmazásával kivédhető.

A nikotin hatása csak pár perc elteltével kezdődik. Nem várható olyan gyors csillapodása a nikotinéhségének, mint azt a dohányzásnál megszokta.

Válasszon ki egy előreláthatóan nyugodtabb napot, amikor a dohányzásról való leszokásra felkészült. Előző este még annyit dohányozhat, amennyit általában szokott. Másnap, a rágyújtás helyett kezdjen el rágni egy rágógumit!

Akkor kezdjen el rágni egy újabb rágógumit, amikor úgy érzi, hogy most már rá szeretne gyújtani! A napi rágógumi-igény általában 8-10 darab. A napi maximális adag 24 darab.

A dohányzás abbahagyása
A kezelés időtartama egyénenként változó. Átlagos esetben a leszokási idő 3 hónap. Ezután a nikotin adagját fokozatosan csökkenteni kell. A kezelést akkor kell megszakítani, amikor az adag eléri a napi 1-2 darab rágógumit. 1 évnél hosszabb kezelés nem javasolt. Bizonyos esetekben ennél hosszabb kezelésre lehet szükség a visszaesés elkerülésének érdekében.

A Nicorette rágógumi ízét kezdetben szokatlannak érezheti, de a tapasztalat szerint ez az íz néhány napon belül megszokható és a legtöbben meg is szeretik. Ha már teljesen leszokott a cigarettáról, akkor is tartson magánál Nicorette rágógumit. Ha erősen megkívánná a cigarettát, legyen kéznél a segítség − használja a Nicorette rágógumit!

A napi cigaretta mennyiség csökkentése
Használja a rágógumit, amikor kényszert érez két dohányzás között, hogy rágyújtson, azért, hogy a dohányzásmentes időszakokat elnyújtsa, és a naponta elszívott cigaretta mennyiséget csökkentse, amennyire csak lehet. Amennyiben 6 hét után a napi cigaretta mennyiség nem csökken, kérjen szaktanácsot.

Amint úgy érzi, tegyen leszokási kísérletet a lehető leghamarabb, de legkésőbb a kezelés kezdetétől számított 6 hónapon belül. Amennyiben a megfontolt abbahagyási kísérlet lehetetlen a kezelés kezdetétől számított kilenc hónapon belül, kérjen szaktanácsot.

A dohányzás átmeneti felfüggesztése
Használja a rágógumit a dohányzásmentes időközökben, például olyan helyeken ahol tilos a dohányzás vagy más helyzetekben, amikor a dohányzást kívánja elkerülni, és késztetést érez, hogy rágyújtson.

A Nicorette rágógumi a javasolt adagolás szerint alkalmazva a leszokás során segít a súlygyarapodás megfékezésében.

Ha az előírtnál több Nicorette-t alkalmazott:
A túladagolás tünetei megegyeznek a heveny nikotin-mérgezés tüneteivel, pl. hányinger, fokozott nyálképződés, hasi fájdalom, hasmenés, izzadás, fejfájás, hallászavar, fokozott gyengeségérzés. Nagy adagokat alkalmazva a tünetek alacsony vérnyomással, gyenge, szabálytalan pulzussal, légzési nehézségekkel, kimerültséggel, a keringés összeomlásával és általános görcsökkel társulhatnak. Ha túl sok nikotint rágott ki, vagy gyermek vette be a rágógumit, forduljon azonnal orvoshoz!
A rágógumit lenyelni tilos!

A felnőtt dohányosok által tolerált nikotin adagok fiatal gyermekek kezelésekor súlyos tüneteket okozhatnak, melyek végzetesek is lehetnek.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, a Nicorette-nek is lehetnek mellékhatásai.
Ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A Nicorette rágógumi az egyéb módon alkalmazott és a szervezetbe vitt nikotin esetén jelentkező mellékhatásokhoz hasonló panaszokat okozhat. A betegek által jelentett mellékhatások általában a terápia kezdete után 3-4 héttel jelentkeznek és főként a rossz rágási technika eredményeként lépnek fel. Leggyakoribb mellékhatás a száj és torok irritáció.
A rágógumi fogpótláshoz, hídhoz hozzáragadhat és azt károsíthatja.
Gyakori nemkívánatos hatások pl (ami 100 emberből legalább 1-nél jelentkezik) a fejfájás, szédülés, rossz közérzet, csuklás, hányinger, hányás, állkapocs érzékenység, fájdalom a szájban vagy a torokban. Kevésbé gyakori a szívdobogásérzés, bőrvörösség vagy csalánkiütés.

Ritkán (legfeljebb 1000 betegből 1-nél) előfordulhat allergiás reakció és pitvarfibrilláció (igen gyors, ritmuszavart is okozó szívműködés).

5. HOGYAN KELL A NICORETTE-T TÁROLNI?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
Az eredeti csomagolásban tartandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Nicorette-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Nicorette

- A készítmény hatóanyaga:

Nicorette classic gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: 10,0 mg nikotin-rezinát (megfelel 2,0 mg nikotinnak) gyógyszeres rágóguminként.
Nicorette Mint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: 10,0 mg nikotin-rezinát (megfelel 2,0 mg nikotinnak) gyógyszeres rágóguminként.

Egyéb összetevők:

Nicorette classic gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: glicerin 85 %-os, nátrium-hidrogén-karbonát, “Haverstroo” aroma (ZD49284), dohány aroma (84.6422), vízmentes nátrium-karbonát, kristályosodó szorbit-szirup 70%, szorbit, rágógumi alapanyag.
Nicorette Mint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: könnyű magnézium-oxid, levomentol, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes nátrium-karbonát, borsosmentaolaj, xilit, rágógumi alapanyag.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
McNeil AB, Norrbroplatsen 2, Bunkagardsgatan 19,
251 09 Helsingborg, Svédország

OGYI-T-1337/01-03        (Nicorette classic gum 2 mg gyógyszeres rágógumi)
OGYI-T-5123/01-03        (Nicorette Mint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. október 5.

Forrás: Betegtájékoztató

OGYÉI engedély

legalis

Eötvös Patika

Eötvös Patika Kft.
1067 Budapest, Eötvös u.16.
Tel: (1) 342 0137

Nyitva tartásunk:

  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00
  • Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!