Rheumon gél

Rheumon gél A váz-izomrendszer lágyrészeiben kialakuló (mozgásszervi) reumás megbetegedések kezelésére: A reumás megbetegedések kifejezés nagyszámú betegséget foglal magába. Ide tartoznak az izom-reumatizmusok, a váll körüli izmok feszességével járó betegségek (periarthropathia humeroscapularis), a derékfájás különböző fajtái, mint a lumbágó, az isiászos megbetegedések, az ínhüvely és nyálkatömlők gyulladása, továbbá a gerincoszlop és más ízületek kopási és túlterheléses esetei (arthrosisok, spondylosisok). Az izmok tompa, zúzódással járó sérülései a fájdalommal, duzzadással esetleg vérömleny kialakulásával járó húzódás, rándulások és szakadások kezelésére, melyek gyakran előfordulhatnak a napi munka és sportolás során. 

 

A Rheumon gél a reumás megbetegedések külsőleges, helyi kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyaga, az etofenamát a nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek csoportjába tartozik, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. 

Milyen esetekben nem alkalmazható a Rheumon gél készítmény?
Ne alkalmazza a Rheumon gél készítményt a következő esetekben:

  • A hatóanyaggal, azaz az etofenamáttal, flufenaminsavval, propilénglikollal vagy más nemszteroid gyulladáscsökkentővel szemben ismert túlérzékenység esetén, valamint a készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén.
  • terhesség esetén.
  • A gyógyszer alkalmazása gyermekek számára ellenjavallt.
  • Nem szabad sérült, viszkető, vagy gyulladt bőrre alkalmazni.

Mire kell figyelemmel lenni terhesség vagy szoptatás idején?
Mivel emberi terhességben megfelelő adatok nem állnak rendelkezésre, és állatkísérletekben a magzat károsodását észlelték, ezért a készítmény nem alkalmazható a terhesség folyamán.
Szoptatás alatt a Rheumon gél csak kis testfelületre és rövid ideig alkalmazható.

Mire kell még figyelni a gyógyszer alkalmazásakor?
Szembe nem kerülhet!
A Rheumon gél a politúrozott bútorokon, és műanyag felületeken elszíneződést és felületi elváltozást okozhat, ezért a gél felvitele után ajánlott kezet mosni, illetve kerülni a megnevezett felületek érintését.

Hogyan és mennyit kell alkalmazni a Rheumon gél készítményből?
A Rheumon gél alkalmazandó mennyisége a betegség vagy az elváltozás nagyságától, a panaszok súlyosságától függ, ami betegenként természetesen különböző lehet. Ha az orvos másként nem rendeli, az alábbi módon alkalmazza a készítményt:
A fájdalmas terület nagyságától és a fájdalom mértékétől függően naponta többször háromszor-négyszer 5-10 cm-nyi mennyiséget dörzsöljünk be egyenletesen az érintett bőrfelületre.

Milyen hosszú ideig lehet alkalmazni a Rheumon gél készítményt?
Reumás megbetegedésekben az alkalmazás tartama leggyakrabban 3-4 hét, ugyanakkor tompa, sportsérüléseknél 2 hét elegendő. Ha a panaszok továbbra is fennállnak, a további kezelésről kérdezze meg orvosát.

Mi a teendő, ha véletlenül túl sokat használt volna a Rheumon gél készítényből?
Ha egy tubus tartalmát, vagy még ennél is többet alkalmazott volna a teljes testfelületre rövid időn belül, fejfájás, szédülés és hasi panaszok felléphetnek. Ebben az esetben bő vízzel mossa le a készítményt a bőréről.
A készítmény íze miatt a mérgezés lehetőségének szempontjából jelentős adag szervezetbe kerülése nem valószínű, de ha mégis előfordulna, gyomormosást, hánytatást és aktív szénnel történő kezelést kell alkalmazni

Milyen mellékhatások fordulhatnak elő a Rheumon gél alkalmazásakor?
Egyes esetekben a bőr kipirulása, nagyon ritkán allergiás bőrreakciók léphetnek fel (pl. erős viszketés, bőrpír, duzzanat, kiütések, hólyagképződés).
A készítmény alkalmazásának abbahagyása után a bőrtünetek általában gyorsan elmúlnak, így speciális kezelésre nincs szükség.
Amennyiben a betegtájékoztatóban nem szereplő mellékhatásokat tapasztalna, forduljon kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez!

A gyógyszer eltarthatóságával kapcsolatos tudnivalók.
Eltartás: különleges tárolást nem igényel.
A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn túl nem szabad alkalmazni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Forgalombahozatali engedély jogosultja: Goodwill Pharma Ltd.
Gyártó: Tropon GmbH, Németország

OGYI-T-1931/01
Betegtájékoztató OGYI-eng. száma: 17.499/55/2002

 

Forrás: Betegtájékoztató

OGYÉI engedély

legalis

Eötvös Patika

Eötvös Patika Kft.
1067 Budapest, Eötvös u.16.
Tel: (1) 342 0137

Nyitva tartásunk:

  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00
  • Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!