Terbisil 10 mg/g krém

terbisil krem 2A Terbisil krém gombaellenes készítmény, hatására elpusztulnak a bőrbetegséget okozó gombák. A Terbisil  krém a bőr gombás fertőzéseinek helyi kezelésére szolgál, külsőleg.

A készítmény hatóanyaga: terbinafin-hidroklorid

 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő  alkalmazása.
  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
  • Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei két héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer a Terbisil 10 mg/g krém (továbbiakban Terbisil krém) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.    Tudnivalók a Terbisil krém alkalmazása előtt
3.    Hogyan kell  alkalmazni a Terbisil krémet?
4.    Lehetséges mellékhatások
5    Hogyan kell a Terbisil krémet tárolni?
6.    További információk

1.    MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TERBISIL KRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Terbisil krém gombaellenes készítmény, hatására elpusztulnak a bőrbetegséget okozó gombák.
A Terbisil krém a bőr gombás fertőzéseinek helyi kezelésére szolgál, külsőleg.

A következő testtájakon alakulhatnak ki gombás fertőzések:

  • A láb gombás fertőzése elsősorban a lábujjak közét támadja meg, onnan továbbterjedhet a talp, talpszélek és a lábfej bőrére. Az egyik vagy mindkét lábat érintheti. A következő tüneteket lehet észlelni: gyulladás, berepedezés, hámlás, kellemetlen viszketés. Súlyosabb esetben a bőrfelszínen hólyagocskák, nedvedző hámhiány és fájdalmas, mély repedések alakulnak ki.
  • Gombás körömfertőzés (a gombák a köröm anyagában és alatta szaporodnak), a köröm megvastagodik, elszíneződik. Amennyiben ilyen jeleket vesz észre, feltétlenül forduljon kezelőorvosához, mivel az ilyen típusú fertőzések kezelésére a Terbisil krém nem alkalmas.
  • Testhajlatok gombás fertőzései kialakulhatnak az összefekvő bőrfelületeken. Ilyenek a lágyékhajlat, combok összefekvő részei, farpofák, mell alatti területek, hónalj. A bőrön élénkvörös, éles határú, nedvedző, a szélén hámló szegéllyel terjedő gyulladás. Előfordul, hogy a hajlat mélyén a bőrfelszín ellazul, nedvedző hámfosztott területek, fájdalmas berepedezések alakulnak ki.
  • A bőr felületes gombás fertőzése bárhol kialakulhat. A gombás fertőzés kör alakú, éles szélű élénkvörös, hámló vagy nedvedző viszkető gyulladt terület, ami később kezelés nélkül gyűrű vagy kokárda alakúvá válik, a középső rész gyógyulása és a széli terjedés miatt.
  • A felületes gombás fertőzés egy másik formájára a törzs bőrén jelentkező hámló barnás foltok jellemzők, amelyek a napsütés hatására fehér foltokká alakulnak. (ún. pityriasis versicolor). Különösen izzadásra hajlamos, vagy meleg, párás helyen dolgozó személyeknél nagy kiterjedésű lehet.
Amennyiben nem biztos bőrproblémájának jellegében, kérjük, kérjen tanácsot kezelőorvosától, mielőtt a Terbisil krémet használná.

2.    TUDNIVALÓK A TERBISIL KRÉM ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne  alkalmazza a Terbisil krémet
  • ha allergiás (túlérzékeny) a terbinafinra vagy a Terbisil krém egyéb összetevőjére.
  • ha nem biztos bőrproblémájának jellegében, kérjen tanácsot kezelőorvosától, mielőtt a Terbisil krémet használná.
  • terhességben és szoptatás ideje alatt kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
  • 12 éven aluli gyermekek esetében kevés tapasztalat áll rendelkezésre a Terbisil 10 mg/g krémmel, ezért a készítmény nem javasolt ezen korcsoportban.

A Terbisil krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A Terbisil krém kizárólag külsőleg alkalmazható.
Szembe való jutását el kell kerülni. Ha a krém véletlenül a szembe kerülne, azt bőséges vízzel ki kell mosni, szükség esetén szemész szakorvoshoz kell fordulni.
A krém véletlen lenyelése esetén forduljon kezelőorvosához.
A kezelés után minden esetben mosson kezet!
Allergiás reakció esetén a krémet el kell távolítani és a kezelést fel kell függeszteni.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Bármely egyéb készítmény egyidejű helyi alkalmazása kerülendő.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne alkalmazza a Terbisil krémet a szoptatás időszaka alatt, mert a készítmény hatóanyaga, a terbinafin-hidroklorid kiválasztódik az anyatejben, habár ez helyi alkalmazás esetén alacsony szintű.
A csecsemő nem érintkezhet a kezelt bőrfelülettel, beleértve az emlőket is.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Terbisil krém nem befolyásolja a gépjárművezetéshez, vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Terbisil krém egyes összetevőiről
Cetil-alkohol és cetil-sztearil-alkohol, amelyek a krém egyéb összetevői, helyi bőrreakciót (pl. a krém és a bőr érintkezése során kialakult bőrgyulladást) okozhatnak.

3.    HOGYAN KELL  ALKALMAZNI A TERBISIL KRÉMET?

A lezárt tubus felnyitásához használja a kupak csúcsában lévő tüskét.
A krém alkalmazása előtt mindig mossa meg a kezét.
Az előzőleg megtisztított és szárazra törölt bőrfelületet naponta egyszer vagy kétszer kell a krémmel bekenni. A fertőzött bőrfelületre a krémet vékony rétegben kell felvinni és enyhén bedörzsölni.
Bőrhajlatok fertőzése esetén a gyógyulást elősegítheti, ha az összeérő felszínek közé gézlapot helyez a krém használata után, különösen éjszakára.

 

A kezelés időtartama a különböző testtájak fertőzése esetén:

 

A láb gombás fertőzése: 1 hét/naponta egyszer-kétszer
A testhajlatok gombás fertőzése: 1 hét/naponta egyszer-kétszer
A bőr felszínén bárhol kialakuló gombás fertőzés:     1 hét/naponta egyszer-kétszer
Pityriasis versicolor fertőzés: 2 hét/naponta egyszer-kétszer

 

A kezelést akkor is egy, ill. pityriasis versicolor esetén két hétig kell folytatni, ha a fertőzött terület hamarabb gyógyulásnak indul. Ezzel elkerülhető a fertőzés újbóli kialakulása és a kezelés eredményes lesz.
A krém hatására a fertőzés hamar megszűnik a kórokozó gomba elpusztítása miatt.  
A teljes gyógyulás a gyulladás mértékétől függően azonban hosszabb időt is igénybe vehet, pl.  pityriasis versicolornál a fehér színű foltok elmúlása akár négy hét is lehet.
A Terbisil krém hatása, - noha Ön már nem használja a készítményt - azután is tart, hogy a kezelés már befejeződött.

Ha a kezelés megkezdését követő két héten túli kezelés nem okoz javulást, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

Az újrafertőződés elkerüléséhez fontos a higiéniai előírások betartása:

A fertőzött területet tisztán kell tartani, a kezelés után mindig kezet kell mosni, saját törülközőt célszerű használni, gyakran kell fehérneműt váltani, célszerű pamut zoknit viselni és célszerű a lábbelit is fertőtleníteni.
A fertőzött felületet – annak ellenére, hogy viszket – lehetőleg ne dörzsölje, mert a bőr sérülhet és ez késleltetheti a gyógyulást. A dörzsölés, a vakarás a fertőzés terjedését is elősegítheti.

Ha elfelejtette alkalmazni a Terbisil krémet
Ha elfelejtette a krémet a megszokott időben használni, alkalmazza a gyógyszert minél előbb, majd használja újra rendszeres időközökben. Amennyiben egy kezelés kimaradt és ez csak a soron következő kezelés alkalmával jut eszébe, ne alkalmazzon dupla adagot. Lehetőleg a krémet mindig a megszokott időpontban alkalmazza, mert a kezelés kimaradása hátráltathatja a gyógyulást és elősegítheti a fertőzés kiújulását.

Ha idő előtt abbahagyja a Terbisil krém alkalmazását

A kezelést akkor is egy, ill. pityriasis versicolor esetén két hétig kell folytatni, ha a fertőzött terület hamarabb gyógyulásnak indul. Ezzel elkerülhető a fertőzés újbóli kialakulása és a kezelés eredményes lesz.
A krém hatására a fertőzés hamar megszűnik a kórokozó gomba elpusztítása miatt.  
A teljes gyógyulás a gyulladás mértékétől függően azonban hosszabb időt is igénybe vehet, pl.  pityriasis versicolornál a fehér színű foltok elmúlása akár négy hét is lehet.
A Terbisil krém hatása, - noha Ön már nem használja a készítményt - azután is tart, hogy a kezelés már befejeződött.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4.    LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Terbisil krém is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatás (100 kezelt betegből legalább 10-nél előfordult): irritáció.
Gyakori mellékhatás (100 betegből 1-10-nél előfordult): bőrpír, viszketés, fájdalom vagy égő érzés az alkalmazás helyén.
Ilyen esetben kérje ki kezelőorvosa tanácsát. Ezek a tünetek rendszerint enyhék és a kezelés abbahagyása után megszűnnek.

Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció. Ezért felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben a következő tünetek bármelyikét észleli, mint a terület duzzanata, fájdalma és bőrpír, a kezelést hagyja abba, és feltétlenül forduljon kezelőorvosához.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5.    HOGYAN KELL A TERBISIL KRÉMET TÁROLNI?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Terbisil krémet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.    TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Terbisil krém?

- A készítmény hatóanyaga 10 mg terbinafin-hidroklorid 1 g krémben.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, benzil-alkohol, szorbitán-sztearát, cetil-palmitát, cetil-alkohol(40 mg/g), cetil-sztearil-alkohol (40 mg/g), poliszorbát 60, izopropil-mirisztát, tisztított víz.

Milyen a Terbisil krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy csaknem fehér, homogén, vízzel lemosható mandula illatú krém.
7,5 g, illetve 15 g töltettömegű krém fehér, PE csavaros, lyukasztóval ellátott kupakkal lezárt fehér, alumínium tubusba töltve, 1 tubus dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Richter Gedeon Nyrt.
H-1103 Budapest
Gyömrői út 19-21.
Magyarország

OGYI-T-7454/04-05

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 10. 05.

Szövegforrás: Betegtájékoztató

OGYÉI engedély

legalis

Eötvös Patika

Eötvös Patika Kft.
1067 Budapest, Eötvös u.16.
Tel: (1) 342 0137

Nyitva tartásunk:

  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00
  • Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!