ÁSZF Általános Szerződési Feltételek (ideiglenes 2020.05.01-től)
Figyelem! Átmeneti rendelkezések a járvány idejére!
A korona vírus helyzetre való tekintettel készletünk illetve annak beszerezhetősége folyamatosan változik, megrendeléskor kérjük vegye figyelembe, hogy egyes esetekben nem tudjuk garantálni a teljes rendelés kiszállítását. Ez esetben kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot. Az oldalunkon bankkártyával történő fizetést ideiglenesen szüneteltetjük. A futárnál lehetőség van a megrendelés vételárát bankkártyával kifizetni!

A 41/2007.(IX.19.) EüM rendelet 19.§.(5) bekezdésében foglaltaknak megfelelően az internetes gyógyszer-értékesítésre jogosult gyógyszertárak jegyzékét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vezeti és teszi közzé.
Kérjük, nézze meg figyelmesen az Ön által rendelt készítmény tárolására vonatkozó információt. A "Hűvös helyen tartandó" jelzéssel ellátott készítményeket csak személyes átvétellel rendelheti, postai kézbesítéssel nem.

RENDELÉS MENETE
1. Felhasználó a regisztrációját követően bejelentkezik a webshopba, illetve regisztráció nélkül is megkezdheti a vásárlást (ezért a továbbiakban Megrendelő)
2. Megrendelő a megvásárolni kívánt termék, termékek darabszámát beállítja.
3. Megrendelő kosárba helyezi a kiválasztott termékeket. Felhasználó bármikor megtekintheti a kosár tartalmát. Véglegesítésig még többször módosíthat, törölhet. Amennyiben befejezte a megvásárolni kívánt termékek összeválogatását, továbbléphet a rendelés véglegesítéséhez és a fizetéshez. 4. A megrendelés elküldésével és annak Szolgáltató részéről történő e-mail-en történő visszaigazolásával a 17/1999. (II.5.) Kormányrendelet alapján távollévők közötti szerződés jön létre a Szolgáltató, valamint a Megrendelő (Vevő) között, az alábbi feltételek szerint:
A létrejövő szerződések nyelve a magyar, az elektronikus módon kötött szerződések nem minősülnek írásba foglalt szerződésnek, és azokat a Szolgáltató nem iktatja, magatartási kódexre nem utal. A Szolgáltató a megbízás teljesítésekor szállítóként szerepel. A megrendelés során a megrendelő nyilatkozatot tesz arról, hogy jelen szabályzatot, így az adatvédelmi tájékoztatást is ismeri, az abban foglaltakat magára nézve kötelezőnek tekinti.
FELHÍVJUK KEDVES VÁSÁRLÓINK FIGYELMÉT, HOGY WEBÁRUHÁZUNK KÍNÁLATÁBÓL IDŐNKÉNT EGY-EGY TERMÉK ÁTMENETILEG KÉSZLETHIÁNYOS LEHET! EZÉRT ELŐFORDULHAT, HOGY AZ ÖN AKTUÁLIS RENDELÉSÉBŐL NEM MINDEN TÉTELT TUDUNK BIZTOSÍTANI. EZEKET RENDSZERÜNK AUTOMATIKUSAN TÖRLI MEGRENDELÉSÉBŐL, ÍGY KÖVETKEZŐ ALKALOMMAL ÖNNEK ÚJRA LE KELL ADNIA RENDELÉSÉT AZ ADOTT TERMÉKEKRE!
FIZETÉSI MÓDOK:
1. Helyszínen, a patikában
1.1. készpénzzel,
1.2. bankkártyával és egészségpénztári kártyával. Egészségpénztárainkat, amelyekkel kapcsolatban állunk, ide kattintva érheti el!
2.Készpénzes fizetés átvételkor belföldön (utánvét). A Megrendelő a megrendelt termék árát és a kiszállítási díjat kiszállításkor, készpénzben, egy összegben, a kiszállítást végző személynek köteles megfizetni. A futárnál bankkártyás fizetés is eszközölhető.
3. Előre fizetés (átutalással) belföldön. A Megrendelő a megrendelt termék árát és a kiszállítási díjat előre banki átutalással fizeti Kovács Zsuzsanna Ev. bankszámlájára: 10900011-00000007-17290165.
Szállítás:
1. 19.999 Ft alatt 1399Ft összeget számolunk fel
2. 19.999 Ft összegű megrendelés felett ingyenes

AZ ÁRU ÁTVÉTELÉNEK LEHETŐSÉGEI:
1. Helyszínen, az Eötvös Patika Gyógyszertárban. 1067 Budapest, Eötvös u.16.
2. GLS futárszolgálatával
3. Amennyiben a webshopban hiba vagy hiányosság lép fel a termékeknél vagy az áraknál, fenntartjuk a jogot a korrekcióra. Ilyen esetben a hiba felismerése, illetve módosítása után azonnal tájékoztatjuk a vevőt az új adatokról. A Megrendelő ezt követően még egyszer megerősítheti a megrendelést, vagy lehetőség van arra, hogy bármely fél elálljon a szerződéstől.
4. A fizetendő végösszeg a megrendelés összesítése és visszaigazoló levél alapján minden költséget tartalmaz. A számlát a csomag tartalmazza. Megrendelő köteles a csomagot kézbesítéskor a futár előtt megvizsgálni, és termékeken, csomagoláson észlelt esetleges sérülés esetén köteles jegyzőkönyv felvételét kérni, sérülés esetén a csomagot nem köteles átvenni. Utólagos, jegyzőkönyv nélküli reklamációt Szolgáltató nem fogad el!
5. Az adatok megadását követően Megrendelő a ”MEGRENDELÉS” gombra kattintva tudja elküldeni megrendelését, előtte azonban még egyszer ellenőrizheti a megadott adatokat, illetve megjegyzést is küldhet a megrendelésével, vagy e-mailben jelezheti felénk egyéb, rendeléssel kapcsolatos kívánságát.
6. Adatbeviteli hibák javítása: Megrendelő a megrendelési folyamat lezárása előtt minden esetben vissza tud lépni az előző fázisba, ahol javítani tudja a bevitt adatokat.
7. Megrendelő e-mail-ben a megrendelés elküldését követően visszaigazolást kap. Amennyiben e visszaigazolás Megrendelő megrendelésének elküldésétől számított, a szolgáltatás jellegétől függő elvárható határidőn belül, de legkésőbb 72 órán belül Megrendelőhöz nem érkezik meg, Megrendelő az ajánlati kötöttség vagy szerződéses kötelezettség alól mentesül. A megrendelés és annak visszaigazolása akkor tekintendő a Szolgáltatóhoz, illetve az Megrendelőhöz megérkezettnek, amikor az számára hozzáférhetővé válik. Szolgáltató kizárja a visszaigazolási felelősségét, ha a visszaigazolás azért nem érkezik meg időben, mert Megrendelő rossz e-mail címet adott meg regisztrációja során, vagy a fiókjához tartozó tárhely telítettsége miatt nem tud üzenetet fogadni.
A megrendelések feldolgozása és teljesítés
1. A megrendelések feldolgozása hétköznap 8-15 óra között történik. A megrendelés feldolgozásaként megjelölt időpontokon kívül is van lehetőség a megrendelés leadására. Amennyiben az a munkaidő lejárta után történik, a megrendelés az azt követő napon kerül feldolgozásra. Szolgáltató ügyfélszolgálata minden esetben elektronikus úton visszaigazolja, hogy mikor tudja teljesíteni a megrendelését.
2. Általános teljesítési határidő, a visszaigazolástól számított 5 munkanapon belül. Ha Szolgáltató és Megrendelő a teljesítés időpontjában nem állapodtak meg, Szolgáltató Megrendelő felszólításában meghatározott időpontban vagy időn belül, felszólítás hiányában legkésőbb a megrendelésnek Szolgáltatóhoz való megérkezésétől számított harminc napon belül köteles a szerződés szerinti teljesítésre.
3. Ha Szolgáltató a szerződésben vállalt kötelezettségét azért nem teljesíti, mert a szerződésben meghatározott termék nem áll rendelkezésére, köteles erről Megrendelőt haladéktalanul tájékoztatni, valamint Megrendelő által fizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb harminc napon belül visszatéríteni. E kötelezettség teljesítése Szolgáltatót nem mentesíti szerződésszegése egyéb következményei alól.
4. Szolgáltató nem vállal felelősséget az esetleges technikai ismertetők, leírások a beszállító, vagy rajta kívül álló okok miatt történő előzetes bejelentés nélküli változása miatt. Szolgáltató fenntartja a jogot a már visszaigazolt megrendelések visszautasítására részben, vagy teljes egészben. Részben történő teljesítés kizárólag Megrendelővel történő egyeztetést követően kerülhet sor!
5. Bankkártyával történő fizetés az OTP Bank szolgáltatón keresztül történik.
6. Egészségpénztári számla igénye esetén kérjük, adja meg az egészségpénztár nevét, a kártyatulajdonos nevét, a tagazonosítót, és a pontos címet.
A szállítást az GLS futárszolgálat végzi, amelynek időpontjáról a Vásárlót a szállító a szállítás napján tájékoztatja. A kézbesítés munkaidőben történik 8.00-17.00-ig.
MEGJEGYZÉS:
Amennyiben a Megrendelő a meglévő készletmennyiségen felül kíván vásárolni, 1 ill. 2 napos határidőre vállaljuk a hiányzó áru beszerzését, a nagykereskedők szállítási ütemének függvényében, természetesen amennyiben egyáltalán beszerezhető áruról van szó, és nem tartós hiánycikkről.
- Felhívjuk tisztelt Megrendelőink figyelmét arra, hogy a megrendelés egyben vásárlási és fizetési kötelezettséget is jelent, ennek tudatában kérjük a rendelések feladását.
- A megrendelt áruk lefoglalását a rendelés időpontjától számított 48 óráig tartjuk fenn, indokolt esetben, telefonos megbeszélés alapján ez meghosszabbítható.
- A patika garanciát vállal arra, hogy a regisztrációs adatokat bizalmasan kezeli, harmadik személy részére nem adja ki azokat.
Elállás, rendelés lemondása, hibás teljesítés
Megrendelése során Ön élhet a 17/1999. Kormányrendeletben részletesen rögzített feltétel nélküli elállási jogával is. Ha rendelését az előtt kívánja lemondani, hogy a Szolgáltató a Szállítónak átadta volna, ezt megteheti egyszerűen telefonon, vagy e-mailben. Ez esetben a Megrendelőnek semmilyen további kötelezettség nincs. Ha a rendelést Ön már megkapta, a következőkre kell tekintettel lennie:

Étrend-kiegészítők, kozmetikumok, stb. esetében az elállási joggal akkor élhet, ha a terméket bontatlan állapotban vissza tudja szolgáltatni. Készülékek esetén csak kipróbálás előtt élhet az elállás jogával, a megkezdett használat fertőzésveszélyt jelenthet, ilyenek a vércukormérők, koleszterinszint-mérők.
Gyógyszerek esetében az elállás jogával nem élhet. Elállási jog a termék átvételekor kezdődik, és 8 munkanapon belül gyakorolható. Írásban történő elállás esetén elegendő az elállási nyilatkozatot elküldeni 8 munkanapon belül. Elállás esetén a Megrendel/vevő viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. Hibás teljesítés esetén, vagyis ha a Szolgáltató nem a kívánt árut szállította, visszaküldhető a termék a mi költségünkre. Ha ilyen fordulna elő, kérem, keresse Ügyfélszolgálatunkat, hogy megbeszélhessük a teendőket.
Az Eötvös Patika Webáruház, - mint Szolgáltató - elállás esetén a Megrendelő/vevő által már kifizetett összeget legkésőbb 30 napon belül a vevővel egyeztetett módon visszafizeti. A szolgáltató követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárai megtérítését.
Miket rendelhet meg gyógyszertárunkból?
Az Eötvös Patika Webáruházban vény nélkül kapható gyógyszereket, homeopátiás gyógyszereket, gyógytermékeket, étrend-kiegészítőket, dermo-kozmetikumokat, tápszereket, babaápolási termékeket, egyes gyógyászati segédeszközöket, és más - általában gyógyszertárban forgalmazott - termékeket vásárolhat meg.
Egyéb feltételek
- A Szolgáltató nem fogad el regisztrációt és rendelést tizennegyedik életévét még be nem töltött egyéntől!
- Fenntartjuk a jogot hogy amennyiben az adott rendelés gyógyszerészszakmai szempontból nem elfogadható, visszautasítsuk a teljesítését! Erről minden esetben tájékoztatjuk a megrendelőt.
Jelen ÁSZF folyamatosan elérhető a következő weboldalról: http://www.eotvos-webpatika.hu

Alap-adatok
A szolgáltató neve: Dr.Kovács Zsuzsanna EV, Eötvös Patika Gyógyszertár
A szolgáltató és egyben a panaszügyintézés helye: 1067 Budapest,Eötvös u.16.
Telefonszáma: 06 1 342-0137
Levelezési címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószáma: 42077835-2-42

Vonatkozó jogszabályok
- 41/2007. EüM. rendelet
- 17/1999. Kormányrendelet
- 49/2003. GKM rendelet
- 2006. évi XCVIII. törvény
Ezen a linken olvasható Dr. Péterfalvi Attila Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal vezetőjének 2017. januári Tájékoztatatása a webáruházakra vonatkozó adatvédelmi követelményekről.

 

Tudomásul veszem, hogy a Kovács Zsuzsanna (1161 Budapest, Ottó u.34.) adatkezelő által az eotvos-webpatika.hu felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adataim átadásra kerülnek az OTP Mobil Kft. (1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.), mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi:

  • Név
  • Email cím
  • Telefonszám
  • Cím

Az adatfeldolgozó által végzett adatfeldolgozási tevékenység jellege és célja a SimplePay Adatkezelési tájékoztatóban, az alábbi linken tekinthető meg: http://simplepay.hu/vasarlo-aff

A honlap sütiket és hozzá hasonló technológiákat használ az eljárások megfelelő működésének biztosítása és az online applikációk használatával összefüggő élmény javítása érdekében. Ez a Tájékoztató részletes információkat nyújt a sütikről és a hozzá hasonló technológiákról, illetve arról, hogyan használja és kezeli őket a honlap.

Meghatározások

A sütik olyan rövid szöveg részletek (betűk és/vagy számok), melyek lehetővé teszik a web szerver számára, hogy a clienten (il browser) elmentsék az ugyanazon honlap látogatása során újból (munkarész sütik) vagy a későbbiekben, akár napokkal későbbi látogatás során is felhasználható információkat (tartós sütik). A sütiket, a felhasználó preferenciájától függően, az egyéni  browser menti el az adott eszközön (számítógép, tablet, okostelefon).
Ehhez hasonló technológiák, úgy mint a web beacon (webjelzők), átlátszó GIF-ek és a HTML5-el bevezetett helyi tár minden formája felhasználható a felhasználó viselkedésével és a szolgáltatások felhasználásával kapcsolatos információk összegyűjtésére.
A Tájékoztató a továbbiakban a sütiket és az összes, hozzá hasonlóan használt technológiát "süti" néven említi.

Süti típusok

A sütik tulajdonságai és felhasználása alapján az alábbi kategóriák különböztethetőek meg:

  • Feltétlenül szükséges sütik. A Honlap megfelelő működése szempontjából elengedhetetlen sütikről, melyek a bejelentkezés és a honlap bizalmas funkcióiba történő belépés kezeléséhez szükségesek. A süti élettartama szigorúan a munkamenetre korlátozódik (a browser bezárásával törlődnek).
  • Elemző és szolgáltatási sütik, amelyek a honlap látogatottságával és használatával összefüggő információk összegyűjtésére és elemzésére szolgálnak, névtelenül. Ezek a sütik, a felhasználó azonosítása nélkül lehetővé teszik például annak mérését, hogy az adott felhasználó a későbbi időpontokban kapcsolódik-e a honlapra. Ezen kívül lehetővé teszik a rendszer monitorálását, illetve teljesítményének és felhasználhatóságának javítását. Lehetőség van a sütik kiiktatására a működés elvesztése nélkül.
  • Profil sütik. Olyan tartós sütik, amelyeket (névtelenül vagy névvel) a felhasználó preferenciáinak felismerésére, illetve böngészési élményének javítására használnak. A Honlap nem használ ilyen típusú sütiket.
  • Harmadik felek sütije

Egy honlap látogatása során sütiket kaphat a látogató mind a látogatott oldalról ("tulajdonosok"), mind más szervezetek által ("harmadik felek") kezelt oldalakról. Erre egyértelmű példák a Facebook, Twitter, Google+ és Linkedin oldalak "social plugin"-jei. A social pluginek legáltalánosabb használatának célja bizonyos tartalmak közösségi oldalakon történő megosztása.

Ezeknek a plugineknek a jelenléte a harmadik felek által kezelt oldalakról, illetve azok felé történő sütik továbbításáról szólnak. A "harmadik felek" által összegyűjtött információk kezelését az arra vonatkozó tájékoztató tartalmazza, melyet fontos elolvasni. A nagyobb átláthatóság és kényelem érdekében a sütik kezelésének módjával kapcsolatos web címek a következők:

Facebook tájékoztató:  https://www.facebook.com/help/cookies/
Facebook (konfiguráció): lépjen be saját fiókjába. Adatvédelmi rész. 
Twitter tájékoztató:  https://support.twitter.com/articles/20170514
Twitter (konfiguráció): https://twitter.com/settings/security
Linkedin tájékoztató:  https://www.linkedin.com/legal/cookie-policy
Linkedin (konfiguráció): https://www.linkedin.com/settings/
Google+tájékoztató:  http://www.google.hu/intl/hu/policies/technologies/cookies/
Google+konfiguráció): http://www.google.hu/intl/hu/policies/technologies/managing/
Google Analytics

A Honlap tartalmaz néhány, a Google Analytics által továbbított elemet is, mely a Google, Inc. által nyújtott, a web látogatottság elemzésével kapcsolatos szolgáltatás.  ("Google"). Ebben az esetben is harmadik felek által összegyűjtött és névtelenül kezelt sütikről van szó, melyek célja a vendéglátó oldal monitorálása és javítása (szolgáltatásnyújtási sütik).

A Google Analytics a "sütiket" a honlap használatának viselkedésével kapcsolatos információk céljából gyűjti össze és elemzi névtelen formában (beleértve a felhasználó IP címét is). Ez a honlap nem használ (és nem engedi, hogy harmadik felek használják) a Google elemzési eszközét a személyes azonosító adatok monitorálásához vagy összegyűjtéséhez.

A Google nem társít IP címet semmilyen más, a Google birtokában lévő adathoz, illetve nem próbálja az IP címet a felhasználó személyazonosságához társítani.  Google ezeket az információkat harmadik felekkel is közölheti a törvény által előírt esetekben vagy ahol harmadik felek kezelik az adott információkat Google nevében.

További információért látogasson el az alábbi linkre:

https://www.google.hu/intl/hu/policies/privacy/partners/

A felhasználó szelektív módon kiiktathatja a Google Analytics működését úgy, hogy  browserébe telepíti a Google által szolgáltatott opt-out elemet.  A Google Analytics működésének kiiktatásához látogasson el az alábbi linkre:

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout


A cookiek hossza

Néhány süti (munkameneti süti) csak a browser bezárásig vagy a logoutparancs elvégzéséig marad aktív. Más sütik "túlélik" a browser bezárását és a felhasználó későbbi látogatása során is rendelkezésre állnak. Ezek az ún. tartós sütik és hosszukat a szerver határozza meg létrehozásuk pillanatában. Néhány esetben lejárati határidő van kitűzve, más esetekben hosszuk korlátlan idejű. Honlapunk nem használ tartós sütiket.

A sütik kezelése

A felhasználó, saját browserének beállításaival dönthet arról, hogy elfogadja vagy sem a sütik használatát.

Figyelem: a műszaki sütik teljes vagy részleges kiiktatása veszélybe sodorhatja a honlap szolgáltatásainak regisztrált felhasználók részére fenntartott használatát.  Fontos információ: a reklám tartalmak igénybe vétele a sütik teljes kiiktatása esetén is lehetséges.

"Harmadik felek" sütijeinek kiiktatása nem veszélyezteti a böngészést. A beállítás eltérő módokon megadható a különböző holnapokhoz és applikációkhoz.

A browserek eltérő beállításokat tesznek lehetővé a "tulajdonosi" és "harmadik felek" sütijeihez. A Firefox Eszközök-> Opciók -> Adatvédelem menüjén keresztül férhet a kezelőpulthoz, ahol dönthet arról, hogy elfogadja    vagy sem a különböző sütiket és megkezdheti azok törlését.

Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=hu
Firefox:  https://support.mozilla.org/hu/kb/sutik-informacio-amelyet-honlapak-tarolnak-szami
Internet Explorer: https://support.microsoft.com/hu-hu/kb/278835
Opera: http://help.opera.com/Windows/10.00/hu/cookies.html
Safari: https://support.apple.com/hu-hu/HT201265

Kérjük, olvassa el az ITT elérhető Adatkezelési Tájékoztatót, majd az

 ADATKEZELÉSI NYILATKOZAT-ra kattintva és x-szel bejelölve

egyértelműen nyilvánítsa ki akaratát - nyilatkozzon adatainak kezeléséről! Köszönjük!

Eötvös utca VI. Terézváros (1872). Előző neve: Szeg, (Szög, Zug) utca, Nagel Gasse. Király utca 74-től Podmaniczky utca 31-ig.
Az utca névadója Eötvös József báró (1813—1871): író, költő, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti, igazgató tagja, 1855-től másodelnöke, 1866-tól elnöke, a Kisfaludy Társaság tagja, 1848-tól 1867-ig elnöke, 1848-ban miniszter a Batthyány-, majd 1867-ben az Andrássy-kormányban. Mint követ részt vett az 1832-1836-os országgyűlésen, ahol a főrendi tábla liberális ellenzékéhez tartozott. Az 1843-1844-es országgyűlésben a centrista ellenzék vezére. Buda szabad királyi főváros 1845. május 19-én "a haza s különösen a városok ügyeinek előmozdítása körül szerzett érdemekért" díszpolgári címmel tüntette ki. Pest szabad királyi város törvényhatósági bizottságának tagja. 1848-ban az első felelős magyar minisztériumban a vallás- és nevelésügyi miniszter. Több nagy regényt írt, amelyekben hitelesen ábrázolta kora társadalmi viszonyait. Mint vallás- és közoktatásügyi miniszter kidolgozta az általános és kötelező népoktatásról és a zsidók polgári egyenjogúsításáról szóló törvényt.
Forrás: Az 1848-1849. évi polgári forradalommal és szabadságharccal összefüggő utcaelnevezések a főváros területén
 
A mai Rákóczi úttól északra eső Felső-külsőváros 1777. november 4-én - Mária Teréziáról - a Terézváros nevet kapta. A városegyesítéskor, 1873-ban Terézváros 73 760 lakosával Budapest legnépesebb kerülete volt (egész Budán – Óbudával együtt – ekkor összesen 70 000-en éltek).
A mai Rákóczi úttól északra eső Felső-külsőváros 1777. november 4-én - Mária Teréziáról - a Terézváros nevet kapta, a Rákóczi úttól délre fekvő Alsó-külvárosból ugyanakkor Józsefváros lett, II. József neve után. A jelenlegi Nagymező utca ez idő tájt egyszerű mezei út volt, mely szántóföldek között vezetett. Erről nevezték el 1804-ben Feldgassénak, 1853-ban Grosse Feldgassénak, végül 1874-ben magyarítva Nagymező utcának. A néhány száz földszintes vályogépítménnyel szerénykedő, új településrész az 1800-as évek második felére Pest-Buda legsűrűbben lakott részévé vált.
A városegyesítéskor, 1873-ban Terézváros 73 760 lakosával Budapest legnépesebb kerülete volt (egész Budán – Óbudával együtt – ekkor összesen 70 000-en éltek). A nagysága és népsűrűsége miatt a kerületet kettéosztották: a Király utcától északra a VI., délre a VII. kerületet hozták létre. 1882-ben a VII. kerület Erzsébetváros néven kivált Terézvárosból
1896-ban Terézváros fejlődésének is nagy lökést adott a Milleneumi Kiállítás. A Nagymező utca és bordélyokban, garniszállókban bővelkedő környéke sokszínű szórakozást kínált. Sorra nyitottak az éttermek, orfeumok, kabarék. Az Ernst-ház, amely ma az Ernst Múzeumnak és a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színpadának ad otthont, valószínűleg Budapest első ötemeletes épülete volt.
A földalatti megvalósításának ötlete Londonból származott. A legelső villamos próbajáratok éppen Terézvárosban, a Nyugati pályaudvar és a Király utca között indultak 1887-ben. Innen csupán gondolatnyi távolságra volt a felszíni közlekedést tehermentesítő, föld alatti pályán haladó villamosvasút eszméjének megszületése, amilyen Európában addig még nemlétezett. Az alagút és a vasúthoz tartozó építmények megtervezését és kivitelezését Wünsch Róbert végezte. A földalatti utolsó, 460 méteres városligeti szakasza eredetileg "földfeletti" volt, sínjei felett gyalogoshíd ívelt. A teljes vonalhossz végül 3,68 kilométer lett és összesen 11 megálló tagolta. Felavatására honfoglalásunk ezredéves ünnepségsorozatának első napján, 1896. május 2-án délután került sor. Maga az uralkodó, Ferenc József is megtisztelte jelenlétével a nem mindennapi eseményt. Jelenlegi nevét - Millenniumi Földalatti Vasút - 1970-ben kapta.

Forrás: Terézváros

OGYÉI engedély

legalis

Eötvös Patika

Eötvös Patika Kft.
1067 Budapest, Eötvös u.16.
Tel: (1) 342 0137

Nyitva tartásunk:

  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00
  • Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!