Zyrtec Start antiallergikum

Zyrtec Start antiallergikum Szénanátha, allergiás kötőhártya- és bőrmegbetegedések kezelésére javasolt felnőtteknek és 6 éven felüli gyermekeknek. A készítmény enyhítheti az olyan allergiás tüneteket, mint a tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés, a szemek viszkető, égő érzése, továbbá a bőrviszketés vagy a csalánkiütés (urtikária). A Zyrtec start filmtabletta antihisztamin-tartalmú készítmény, hatóanyaga a H1 receptorokat gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. A készítmény csak a már diagnosztizált, enyhe átmeneti tünetekkel járó szezonális kórkép kezelésére alkalmas.

 

2. TUDNIVALÓK A ZYRTEC START FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Zyrtec start fimtablettát


  • ha ismert túlérzékenysége van a hatóanyaggal (cetirizin) vagy bármelyik segédanyaggal (pl. tejcukor) szemben,
  • terhesség és szoptatás idején,
  • súlyos veseelégtelenségben,
  • 6 éves életkor alatt,
  • 2-6 éves gyermekek részére elsősorban a Zyrtec cseppek vagy a Zyrtec oldat, 1-2 éves korban pedig a Zyrtec cseppek alkalmazható.

 

Az allergia igazolására szolgáló bőrpróbák végzése során az antihisztamin hatású készítmények meggátolhatják az allergénekre adott reakciót, ezért az ilyen teszt előtt legalább 3 nappal abba kell hagyni bármilyen antihisztamin, így a A Zyrtec start filmtabletta alkalmazását is.

  • A tünetek 10 napnál hosszabb fennállása vagy súlyosbodása esetén keresse fel kezelőorvosát.
  • A Zyrtec start filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • Ha Ön vesebetegségben vagy egyéb súlyos betegségben szenved, tájékoztassa erről kezelőorvosát.


A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Az egyidejűleg szedett gyógyszerekkel kapcsolatban kérje ki gyógyszerésze vagy kezelőorvosa tanácsát. Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét arról, ha allergiás bizonyos gyógyszerekre, élelmiszerekre, tartósítószerekre, illetve színezékekre.
Feltétlenül említse meg kezelőorvosának, amennyiben teofillin tartalmú gyógyszert szed.

A Zyrtec start filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Zyrtec start filmtabletta alkalmazása idején kerülje az alkoholfogyasztást.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha Ön terhes vagy szoptat, a Zyrtec start filmtabletta szedésének elkezdése előtt is tájékoztassa erről orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
A Zyrtec start filmtabletta egyes, arra érzékeny egyéneknél enyhe fejfájást, szédülést, álmosságot okozhat, a koncentrálóképességet csökkentheti, ezért ezen tünetek jelentkezésekor addig ne vezessen gépjárművet, illetve ne végezzen baleseti veszéllyel járó munkát, amíg fel nem keresi kezelőorvosát, aki egyedileg határozza meg az Ön közlekedésben való részvételére, illetve gépek üzemeltetésére vonatkozó korlátozást vagy tilalmat.

Fontos információk a Zyrtec start filmtabletta egyes összetevőiről
Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a készítmény 66,4 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A ZYRTEC START FILMTABLETTÁT?
A Zyrtec start filmtabletta vény nélkül beszerezhető gyógyszer.

  • Felnőtteknek és 12 éves kor feletti gyermekeknek naponta 1-szer 1 tabletta adása javasolt, lehetőleg este.
  • 6-12 éves kor közötti gyermekeknek naponta 2-szer (reggel és este) 1/2 tabletta vagy naponta 1-szer (este) 1 tabletta adása javasolt.
  • 6 éves kor alatti gyermekeknek nem adható a készítmény.
  • 2-6 éves gyermekek részére a Zyrtec cseppek vagy a Zyrtec oldat, 1-2 éves korban pedig a Zyrtec cseppek alkalmazható - kizárólag orvosi utasításra.


Ha az előírtnál több Zyrtec start filmtablettát vett be
A túladagolás tünetei: álmosság, vizelési zavarok, fáradtság, remegés, gyors szívverés, szédülés, zavartság, fejfájás, rossz közérzet. Szándékos vagy véletlen túladagolás esetén haladéktalanul forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát!

Ha elfelejtette bevenni a Zyrtec start filmtablettát
Ha elfelejtette időben bevenni a Zyrtec start filmtablettát, azt minél hamarabb pótolja, de a következő adag bevételéig legalább 12 órát várjon, majd folytassa a kezelést az eredeti adagolási rend szerint. Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

 

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, a Zyrtec start filmtabletta is előidézhet mellékhatásokat, amelyek olykor orvosi kezelést tehetnek szükségessé. Ha a kezelés ideje alatt elhúzódó, kellemetlen, vagy az Ön megítélése szerint súlyos reakció lép fel, forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez.


A leggyakrabban észlelt mellékhatások a következők: álmosság, szédülés, fejfájás, fáradtság, nyugtalanság, szájszárazság, émelygés, hasi fájdalom, hasmenés, légzőszervi panaszok, viszketés, bőrkiütés, túlérzékenység.
Idős betegek különösen érzékenyek lehetnek a szokásos adagolás mellett esetleg jelentkező mellékhatásokra, mint pl. vizelési nehézségek (különösen férfiak esetében), szájszárazság.


Igen ritka, szórványos esetekben egyéb mellékhatások is előfordulhatnak. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát.

 

5. HOGYAN KELL A ZYRTEC START FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

  • A Zyrtec start filmtabletta különleges tárolást nem igényel.
  • A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Zyrtec start filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
  • A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK


Mit tartalmaz a Zyrtec start filmtabletta

  • A készítmény hatóanyaga 10 mg cetirizin filmtablettánként.
  • Egyéb összetevők: kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát; bevonat: "Opadry Y-1-7000" (hipromellóz, titán-dioxid (E171) + makrogol 400).


Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, hosszúkás, kétszer domború filmbevonatú tabletta, egyik oldalon felezővonallal és "Y-Y" cégjelzéssel ellátva.
Csomagolás: 10 db filmtabletta átlátszó PVC Alu buborékfóliában és dobozban.

 

forrás: Betegtájékoztató

OGYÉI engedély

legalis

Eötvös Patika

Eötvös Patika Kft.
1067 Budapest, Eötvös u.16.
Tel: (1) 342 0137

Nyitva tartásunk:

  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 19:00
  • Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!